Νέα-Ανακοινώσεις

Παρουσίαση βιβλίου του Δρ Ηλία Β. Μεσσίνα “ΤΟ ΚΑΛ”_Τρίτη 1 Απριλίου 2025_Αίθουσα Εκδηλώσεων Φ.Α.Α.Θ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΡ ΗΛΙΑ Β. ΜΕΣΣΙΝΑ "ΤΟ ΚΑΛ"
Τρίτη 1 Απριλίου 2025, Αίθουσα Εκδηλώσεων Φ.Α.Α.Θ.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχιτέκτονα Δρ Ηλία Β. Μεσσίνα «ΤΟ ΚΑΛ».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, στις 6:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φ.Α.Α.Θ. (Αγ. Σοφίας 38, 5ος όροφος).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου.
__________________________________
Καλ ή Καάλ αποκαλείται η συναγωγή από τους Σεφαραδίτες Εβραίους. Η ρίζα προέρχεται από η λέξη Κεϊλά, δηλαδή κοινότητα. «Το Καλ» είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας που ξεκίνησε «Η Συναγωγή» και ακολούθησε «Το Συναγώι». Στο βιβλίο «Το Καλ» ο Ηλίας Μεσσίνας συνεχίζει το οδοιπορικό στον χώρο και τον χρόνο, με (πνευματικό) «συνοδοιπόρο» τον αείμνηστο Βολιώτη αρχιτέκτονα Σεμτώβ Σαμουήλ, ο οποίος, όπως και ο συγγραφέας, ακολούθησε ένα παρόμοιο οδοιπορικό στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στοιχεία από το αρχείο του Σαμουήλ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Το Καλ» ξετυλίγονται ο διάλογος, η αλληλογραφία, η σημείωση στο σημειωματάριο και η αναζήτηση πίσω από την έρευνα και την τεκμηρίωση. Ένα οδοιπορικό στο οποίο ο συγγραφέας μαζί με τον Σαμουήλ, καταγράφουν συνολικά εξήντα χρόνια ζωντανής αφήγησης για τις συναγωγές και τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τους αρχιτέκτονες που συνδέθηκαν με αυτές.
«Το Καλ» είναι το τρίτο λογοτεχνικό έργο του Ηλία Μεσσίνα, που έχει στο ενεργητικό του δεκατέσσερα βιβλία και εκατοντάδες δημοσιεύσεις, μεταξύ άλλων για τις συναγωγές της Βορείου Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Σε ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, ο Ηλίας Μεσσίνας αποτύπωσε, τεκμηρίωσε και μελέτησε λεπτομερώς τις συναγωγές όλης της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και της Κομοτηνής και της Ξάνθης, πριν κατεδαφιστούν το 1994 και το 1995 αντίστοιχα.
__________________________________
Ο Ηλίας Μεσσίνας (1964-) είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Yale School of Architecture και της Ακαδημίας Bezalel. Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Χωροταξία και MSc σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Technion και ασχολείται με την έρευνα πάνω στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία.
Το 1993 ξεκίνησε την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών στην Ελλάδα, την οποία συνεχίζει να εμπλουτίζει και να δημοσιεύει μέχρι σήμερα.
Από το 1995 ανέλαβε, με συνεργάτες, την τεκμηρίωση, αναστήλωση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση συναγωγών στη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και την Κω.
Πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού στον εμπλουτισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» με την ενσωμάτωση των Εβραϊκών μνημείων του ελλαδικού χώρου. Δημιουργός της ιστοσελίδας «Kol haKEHILA» για τα εβραϊκά μνημεία της Ελλάδος και της «ECOWEEK», που από το 2005 προωθεί τον αειφορικό και συμμετοχικό σχεδιασμό, την κυκλική οικονομία, την καινοτομία και τη δημόσια διαβούλευση σε 17 χώρες.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα